Matka Afrikkaan, pitkäaikainen haaveeni. Se kävi toteen, kun pääsin Katja- serkkuni yrityksen mukana Tansaniaan. Katjan tarina, se mistä kaikki lähti liikkeelle, ansaitsee ihan oman lukunsa. Siihen tarinaan pääset tutustumaan tästä Maailman kuvalehden jutusta.

Tansanialaisia kädentaitajia

Ennen matkaa tietenkin luvat kuntoon. Eihän sinne juuri muuta lupaa tarvitse, kuin vihreää valoa kotoa! Se kun vilahti, alkoi matkan järjestelyt. Reissu oli toki tiedossa jo keväällä, mutta varmistuksesta lentojen lähtöön oli 3 viikkoa aikaa.

Tämän kertainen reissu oli yksi työvoitto Katjan yritykselle. Kolme vuotta sitten syntynyt unelma, tuottaa Afrikan naisten käsitöitä myyntiin Suomen markkinoille konkretisoituu nyt. Oma kontti oli hankittu ja tuotteiden pakkaaminen sai alkaa.

Pukeutumisen väriloistoa
 Värikästä pukeutumista
Järvikaislakori
Järvikaisla hattu

Kaislakori kantoapuna

Ajomatkalla maan halki ehtii näkemään erilaisuutta

Reissuun kuului tapaaminen suurlähetystössä, jonka vuoksi lensimme Dar Es Salaamiin. Kaupungista, jossa on ihmisiä melkein Suomen väkimäärän verran, näimme vain pienen pintaraapaisun. Seuraavana päivänä meitä tuli hakemaan Piispan autonkuljettaja ja kuuden tunnin ajomatka Morogoroon alkoi.

Ajomatkalla konkretisoitui se, että maan väkimäärä on hieman suurempi kuin meillä, 55 miljoonaa! Tuon ajomatkan aikana myös näimme erilaisia asuinympäristöjä, esimerkiksi savimajakoteja. Liikenne kulttuurikin tuli nopeasti tutuksi, reippaasti vaan sekaan vaikka kolmen sentin rakoon. Maassa on suuri liikennekuolleisuus ja paljon todella vanhaa autokantaa käytössä.

Autonkuljettajamme hoputti meitä 6 tunnin ajomatkalle, että ehtisimme perille ennen pimeää. Nimittäin pimeän tultua lähtevät maantierosvot liikenteeseen. Ajomatkoillamme vain kerran törmäsimme tilanteeseen, jossa poliisit pysäyttivät ja kuulustelivat meidät. Aikaisemmilla kerroilla Katja on päässyt tilanteesta maksamalla korruptoituneelle virkavallalle heidän vaatiman ”tiemaksun”.

Tansanian nykyinen presidentti John Pombe Magufuli on saanut kitkettyä korruptiota maasta virkaanastumisensa jälkeen. 

Kulttuuriset erot sekä kielimuuri hidastaa prosesseja. Joskus se tuntuu tuskastuttavalta, etenkin naisesta, jonka mielestä kaikki olisi pitänyt tapahtua mielellään jo eilen! Kun kaikki tapahtuu ensimmäistä kertaa, tulee kaikki luonnollisesti opetella ihan alusta. Mitä asiakirjoja ja lupia tarvii kontin siirtoon, entäs miten tullimaksut ja onkohan vielä muuta. Eli ei mitään kiirettä, riittää hyvin että kontti lähtee huomenna matkaan kohti Suomea.

Katja Kokkoniemi ja ihana kokkimme Morogorossa
Katja Kokkoniemi ja ihana kokkimme Morogorossa

SideBySide tarjoaa naisille koulutusta ja työllistymistä

Morogorossa naisille pidettiin koulutusta, miten SideBySiden konsepti toimii ja millaiset tuotteet sopii skandinaaviseen sisustukseen. Pieni pala Afrikkaa. Puhuimme myös sosiaalisesta mediasta ja siitä, että myös itse voi olla vaikuttamassa siihen, että tarinat pääsee ihmisten tietoisuuteen. Koulutukseen osallistuneista naisista huomasi, että he olivat innokkaita  kuulemaan, mitä sanottavaa meillä oli.

Morogoron naiset olivat innokkaina valokuvauksissa, heittäytyminen ensiluokkaista. Matka Afrikkaan oli avartava. Naisten kanssa oli ihana työskennellä ja olisi ollut mukava jatkaa työtä siellä pidempäänkin.

Tanssi tansaniassa
 Tanssi Tansaniassa
Järvikaislakassi
Kaislakori käsilaukkuna
Järvikaisla taipuu moneksi sisustustuotteeksi
Järvikaisla taipuu moneksi sisustustuotteeksi

Katja on tiiminsä kanssa parasta aikaa Tansaniassa tekemässä koulutustyötä, jonka tuloksia pääsemme ihastelemaan jo ennen joulua. Joulukuun alussa on siis tiedossa jotain uutta SideBySideltä, josta kerron myöhemmin lisää.

Lue Myös

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Fill out this field
Fill out this field
Syötä kelvollinen sähköpostiosoite.